لطفا صبر کنید

دکتر شیما پرتو

دکترای ژنتیک مولکولی

 

پایان درد و بیماری با سلول درمانی

چی میشد اگر به عقب برمیگشتیم! به اولین سلول تشکیل دهندمون!🧬
برگشتن به عقب و گذشته همیشه هم بد نیست. مثلا برگشتن به سلول های نخستین برای از بین بردن و یا درمان هر چیزی که اذیتمون میکنه…
🧪آیا می دانستید امروزه بسیاری از مشکلات و بیماری ها از طریق روش سلول درمانی قابل درمان می باشند؟

سلول درمانی چیست؟

یکی از شاخه های ترمیمی در علم پزشکی، سلول درمانی می باشد. سلول درمانی یا cell therapy روشی برای درمان بیماری های خونی، سرطان و بیماری های صعب العلاج می باشد. 
علاوه بر بیماری های فوق الذکر، از این روش درمانی نوین برای ترمیم آسیب های عملکردی بافتی نیز استفاده می شود. در سلول درمانی، سلول ها از (بدن خود فرد) و یا از سلول های بنیادی (از شخص سالم دیگر) گرفته شده و به بیمار تزریق می شود. این سلول ها جایگزین یاخته های آسیب دیده شده و علائم بیماری را تسکین می بخشند. 

🧬انواع سلول درمانی

سلول های بنیادی مورد استفاده در این زمینه درمانی را می توان به دو نوع: پرتوان و چند توان تقسیم کرد که هر کدام قابلیت تبدیل شدن به نوع خاصی از سلول ها را در بدن دارند. 

🧫 سلول های بنیادی پرتوان

این نوع سلول ها محدودیتی نداشته و قادر به تولید هر نوع سلولی در بدن انسان می باشند. همچنین سلول های بنیادی پرتوان قابلیت نگهداری طولانی مدت و تکثیر خارج از بدن را دارا می باشند. این گروه از سلول های بنیادی را نیز می توان به دو نوع سلول های بنیادی جنینی و القایی تقسیم کرد.

    سلول های جنینی

این نوع سلول ها در محیط های ایزوله آزمایشگاهی از جنین دریافت شده و کشت داده می شوند. سلول های جنینی به سرعت تکثیر شده و توانایی بازسازی هر نوع سلولی را در بدن دارند. 

    سلول های القایی

سلول های القایی با بازنویسی یا برنامه ریزی مجدد به دست می آیند. در این روش سلول های مورد نظر از بدن فرد برداشته شده و با ایجاد تغییراتی در DNA آن ها به سلول های پرتوان تبدیل می شوند.

سلول های القایی سازگاری کامل با بافت بدن بیمار دارند. (زیرا از بدن خود فرد برداشته شده اند.) درمان با این روش در ابتدا سرعت عمل بالایی داشته اما به مرور از بازدهی این روش کاسته می شود. (علت این امر دستکاری در سلول های DNA می باشد.) 

🧫 سلول های بنیادی چند توان

این نوع سلول های بنیادی؛ مجموعه محدودتری از سلول های عملکردی را ارائه می دهند. به عنوان مثال: سلول های بنیادی خون می توانند انواع دیگری از سلول های خونی را ایجاد نمایند اما قادر به تولید سلول های خارج از سیستم خونی نیستند. سلول های بنیادی چند توان را نیز می توان به انواع مختلف زیر تقسیم نمود:

    سلول های خون ساز

از این نوع سلول ها برای ترمیم انواع سلول های خونی در بدن فرد بیمار استفاده می شود. سلول های خون ساز از مغز استخوان یا خون بند ناف فرد بیمار  برداشته شده و در محیط آزمایشگاهی کشت داده می شوند. 

    سلول های مزانشیمی

سلول های مزانشیمی نوع دیگری از سلول های بنیادی چند توان می باشد که در درمان برخی بیماری ها و مشکلات مربوط به: غضروف ها، ماهیچه ها و سلول های چربی مغز؛ مورد استفاده قرار می گیرند. این سلول ها را معمولا از: مغز استخوان - چربی مغز - خون قاعدگی یا بند ناف تهیه می کنند. 

    سلول های اپیتلیال

سلول های اپیتلیال برای ترمیم و تولید سلول های قرنیه چشم مورد استفاده قرار می گیرند. این سلول ها از پوشش داخلی دیواره های معده و روده به دست می آیند. 

موارد استفاده از سلول درمانی

شاید تصور کنید سلول درمانی تنها در درمان انواع سرطان ها کاربرد دارد. ولی بهتر است بدانید از این روش نوین در درمان موارد زیر نیز می توان استفاده نمود:

    🔸سلول درمانی مغز

فلج مغزی یکی از اختلالات مغزی می باشد که ناتوانی حرکتی را به دنبال دارد. در حال حاضر توانبخشی و دارو تنها درمان موجود برای این اختلال می باشد. 
امروزه توانایی سلول های بنیادی در درمان برخی بیماری های مغز و اعصاب در حال بررسی می باشد. بررسی و تحقیقات بیشتر در این حوزه ادامه دارد و پژوهشگران در حال مطالعه اثر سلول درمانی در بهبود سکته مغزی، پارکینسون و ام اس نیز می باشند. 

    🔸سلول درمانی در ناباروری

امروزه مسیر درمان ناباروری هموارتر از گذشته شده است. 
همانطور که اشاره شد؛ یکی از مشتقات سلول های مزانشیمی خون قاعدگی می باشد. خون قاعدگی مسیر فناورانه ی تازه ای می باشد که می تواند در درمان ناباروری زوجین موثر واقع شود.

    🔸سلول درمانی برای پیسی

سلامت و طراوت نتیجه ی رسیدگی و درمان به موقع مشکلات پوستی می باشد. سلول درمانی در درمان و از بین بردن جای سوختگی، اسکار و زخم های پوستی، آکنه، رفع چین و چروک و همچنین درمان ریزش مو مورد استفاده قرار می گیرد.

    🔸سلول درمانی ویتیلیگو

یکی از جدیدترین و موثرترین راه های درمان بیماری های پوستی مانند: ویتیلیگو، سلول درمانی می باشد. ویتیلیگو یا پیسی، به صورت لکه های سفید با اندازه و تراکم متفاوت در نقاط مختلف، بروز می یابد. 
علل مختلفی زمینه ساز ابتلا به این بیماری می باشند. با این حال هر چه اقدامات درمانی در زمان مناسب و در اسرع وقت، آغاز شوند؛ روند بهبود تسریع یافته و نتایج به دست آمده رضایت بخش تر خواهند بود.

    🔸سلول درمانی زانو

آرتروز یکی از شایع ترین بیماری هایی است که با افزایش سن و سبک زندگی ناسالم در کمین انسان است. در اصل این بیماری منجر به؛ تخریب بافت مفصلی تحت تاثیر اعمال فشار به این ناحیه می شود. 
با تزریق سلول های بنیادی پیش ساز غضروف به زانو می توان به ترمیم و بازسازی آسیب های این ناحیه کمک نمود. 

    🔸سلول درمانی پوست صورت

بخواهیم یا نخواهیم به مرور و با افزایش سن  بدن ما دچار تغییرات مختلفی می شود. پوست صورت نیز از این تغییرات مستثنی نیست! عادت های ناسالم زیادی می توانند روند پیری پوست را تسریع بخشند. 
شاید به نظر شما یکی از موثرترین روش های جوانساز پوست؛ استفاده از کرم های موضعی یا تکنولوژی امواج صوتی باشد. ولی جالب است بدانید؛ سلول های بنیادی پوست تاثیر شایان ذکری در جوانسازی و ترمیم عوارض پوستی داشته است. 

💵هزینه سلول درمانی

عوامل مختلفی در تعیین هزینه نهایی سلول درمانی موثر هستند. به طور مثال: نوع بیماری، شرایط بیمار، نوع سلول های مورد استفاده، تجهیزات و دانش و مهارت پزشک معالج در برآورد نهایی هزینه ها موثر هستند. 
با این حال روند درمان و هزینه قطعی در طی جلسات مشاوره تعیین و به اطلاع بیمار رسانده خواهد شد. 

🔅کلام پایانی

یکی از روش های درمان سرطان و بیماری های صعب العلاج؛ سلول درمانی می باشد. در این روش سلول های بنیادی به بدن فرد بیمار تزریق شده و جایگزین سلول های آسیب دیده می گردد. مشاوره با متخصص ژنتیک می تواند درمان را برای شما راحت تر سازد.

1️⃣️سلول درمانی به چه شکل انجام می شود؟

بعد از دریافت سلول های اهدا کننده سلول درمانی بسته به نوع بیماری آغاز می گردد. نمونه از بافت حاوی سلول بنیادی در محیط استریل جدا سازی می شود.

2️⃣️آیا درمان سرطان با سلول های بنیادی امکان پذیر است؟

بله امروزه درمان طیف وسیعی از سرطان ها مانند: سرطان خون، روده و تخمدان انجام می شود. 

آیا سلول درمانی به بهبود دردهای مزمن کمک می کند؟

 بله در سالهای اخیر امکان پیوند سلول های بنیادی به منظور درمان و کنترل درد به یک روش امیدوار کننده تبدیل شده است.

4️⃣️سلول های بنیادی از کدام بافت ها دریافت می شود؟

سلول های بنیادی می تواند از مغز، مغز استخوان، پوست، چربی و کبد دریافت شود.

5️⃣️ سلول درمانی چگونه به درمان ناباروری کمک می کند؟

 سلول های بنیادی مزانشیمی می تواند از طریق آزاد سازی مولکول های فعال زیستی، آندومتر را بازسازی نماید و با استفاده از سلول درمانی سلول های پیش ساز بافت فعال شده و منجر به باروری می گردد.

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com